fbpx

VARFÖR NÄRODLAT?

Idag är varannan tugga importerad mat. Att maten åker milslånga transporter påverkar både miljön i form av utsläpp från transport, besprutningar och omsorg av natur och djur. Farmways grundkoncept är våra produkter ska komma från så lokala producenter som möjligt. Att vi brinner för närodlat mat har nog inte undgått någon, men varför tycker vi att det är så viktigt?

Vad innebär lokalproducerat för Farmway?

Först vill vi reda ut vad vi menar när vi talar om närodlat. Det finns en del oklarheter när man talar om lokalproducerad mat. Ska den vara från Sverige, samma region, samma kommun? Är mjölken lokalproducerad om kon ifråga är uppfödd på importerad soja?

Farmway vill ha så korta beroendekedjor i den mån det är möjligt. Det ska även finnas full transparens med hur produktionen gått till och vem som står bakom maten. För oss handlar det om att ta kontrollen över matproduktionen och komma närmare maten. Det allra viktigaste för oss är trygghet och relationen mellan våra producenter och er som ska äta den. Detta är ett grundkoncept som gynnar flera olika aspekter.

Närodlat

Det gynnar producenterna i vår region.

När man handlar produkter av producenter i samma region innebär det även ökade arbetstillfällen i närområdet. Detta ger de mindre producenterna möjligheten att klara av konkurrensen mot allt större industrier som producerar allt större volymer, för att det ger en högre ekonomisk avkastning. 

Vidare leder det i sin tur till att den levande landsbygden försvinner. Den levande landsbyggden är något som kan kännas självklart med tanke på att den alltid funnits där. Men faktum är att när vi väljer att handla av de stora industrierna där maten massproduceras så kommer den levande landsbygden att gå förlorad.

Kortare hållbarhet- något positivt

Desto kortare leveranser desto mer färska livsmedel. Närodlad mat har en mycket kortare lagringstid och är därför färskare när de ska ätas.

Äpple, kött och ägg som kan produceras här importeras också från andra länder på grund av  lägre lönekostnader. I och med det krävs mer kemiska hjälpmedel för att kunna producera så mycket som möjligt samtidigt som det ska kunna ha så lång hållbarhet som möjligt.

“Kort hållbarhet tyder på något bra”

Alla har vi väl varit med om en burk med tomater eller en sallad som legat i kylen alldeles för länge. Att se att tomaterna ser precis likadana ut efter 3 veckor är lite skrämmande. Vad är det i dem? Därför brukar vi säga att kort hållbarhet visar på något bra. Det tyder på en naturlig råvara utan kemiska medel som levererats så färsk som möjligt.

En trygghet i relationen med producenten.

Något vi är noga med på Farmway är att visa ansiktena bakom de som producerar den mat vi säljer. Det är en fördel att veta vart maten kommer ifrån, transparensen blir väldigt tydlig, jämfört med mat som har fraktats långa distanser med flera mellanhänder. Alla våra producenter välkomnar besök till gården eller produktionen. Då kan man känna sig trygg med hur djuren har det eller vilka metoder som används vid odlingen.

Furulunds
gris rätt

Men precis som med många andra ting i samhället som man vill vara med och påverka så är man bara människa. Därför vill vi att du som konsument inte ska behöva känna att det är för avancerat att handla lokalproducerat. Det ska vara enkel! Därför erbjuder vi dig en e-butik där vi samlat alla produktkategorier från dina lokala producenter. Helt enkelt!

Läs mer om Farmway
Wishlist 0
Continue Shopping