fbpx

Fixa biffen

Med några enkla knep och övning blir du köttmästaren som briljerar på middagsbjudningen. För visst har vi alla varit där. Gästerna kommer, köttet känns lovande, dofterna som sprids är fantastiska och inget kan förstöra kvällens goda stämning. Trodde du ja. För när första skivan skärs upp märks det direkt – det är för torrt! Detta kan undvikas och det behövs inga magiska knep för att säkra biffen.

  1. Rumstemperatur, viktigt! Allt kött ska innan tillagning nå rumstemperatur så plocka fram ur kylen cirka en timme minuter innan tillagning. Hantera varsamt och håll god hygien.
  2.  Hög värme! Både spisen och pannan ska vara riktigt heta vid tillagning. När köttet tillagas ska fettet fräsa och knastra annars är temperaturen för låg.
  3. Innan det läggs i pannan bör biten vara torr och fin. Torka av innan stekning för att få den bästa ytan.
  4. Nu börjar stekningen: När första droppen köttsaft tränger fram är det dags att vända för den som vill ha medium rare. Detta går fort och tar cirka en minut för en centimetertjock skiva biff. Föredrar du din köttbit medium så vänd med fördel när hela stekytan är täkt med köttsaft.
  5. Nu vänder vi: Torka av biten igen vid vändning. En bit ger bättre stekyta genom hela processen. Salta och peppra efter smak vid vändning och stek på andra sidan likadant som du gjorde vid första sidan.
  6. Snart färdig: När bägge sidor stekts på skjuter du undan pannan från spisen. Låt hela kalaset svalna och servera när köttet slutat fräsa. Om du misstänker att biten blir överstekt lägger du i detta läget över köttet direkt på en talrik då den annars fortsätter och riskerar att efterstekas för mycket i pannan på spisen.
  7. Smaklig måltid!

Leave a comment

Wishlist 0
Continue Shopping