fbpx

Farmway besöker Kråkarps Gårdsmejeri

En kvarts bilfärd utanför centrala Borås ligger Kråkarps Gårdsmejeri. Det är ett småskaligt och kravmärkt mejeri. Här hälsar vi på Daniel och Ellinor som driver sitt småskaliga mejeri med hagar och skog som omringar bostadshuset. Med 40 mjöllkkor tillverkar Kråkarp mjölk på gammaldags vis. Den ohomogeniserade mjölken ger en produkt så ren som möjligt, fri från tillsatser, lågt processad och med mycket karaktär – en unik smak. Vi åker ut för att hälsa på familjen på gården, vara med vid utsläpp, höra mer om livet på landsbygden, prata djurhållning och varför det är viktigt att småskaliga mejerier fortsätter leva vidare.

En idyll

Här på Kråkarp ligger delar av betesmarkerna rakt utanför köksfönstret. En idyllisk morgon som denna vaknar gården tidigt med mat till djuren och mjölkproduktion i mejeriet. När det är klart och alla är ute på grönbete kan familjen följa flocken från köksbordet till morgonkaffet.

– Det är vackert, men visst blir man hemmablind! Vi vet alltid vad som behöver göras och det är lätt att man ser jobbet framför idyllen. Mår en ko dåligt kan man inte släppa det, då oroar vi oss och eftersom som vi bor här så gnager det såklart. Men det brukar inte vara jobbigt, vi älskar att leva såhär, annars hade vi gjort något annat! Säger Daniel leendes.

En idyll

Här på Kråkarp ligger delar av betesmarkerna rakt utanför köksfönstret. En idyllisk morgon som denna vaknar gården tidigt med mat till djuren och mjölkproduktion i mejeriet. När det är klart och alla är ute på grönbete kan familjen följa flocken från köksbordet till morgonkaffet.

– Det är vackert, men visst blir man hemmablind! Vi vet alltid vad som behöver göras och det är lätt att man ser jobbet framför idyllen. Mår en ko dåligt kan man inte släppa det, då oroar vi oss och eftersom som vi bor här så gnager det såklart. Men det brukar inte vara jobbigt, vi älskar att leva såhär, annars hade vi gjort något annat! Säger Daniel leendes.

Småskaligt blir unikt

På gården jobbar utöver Daniel och Ellinor drängen Emil. Att driva lantbruk så nära storstaden skapar goda kontakter med kunder och lokala återförsäljare. Idén bakom Kråkarps mejeri är att skapa en helhet som ger en god slutprodukt utan att behöva kompromissa med kvalitét.

– Många tycker att det är viktigt med en relation till maten idag, det kan jag förstå, säger Ellinor. Förr hade vi ett 50-tal mindre mejerier bara här i Borgstena, då handlade man av uppskattade bönder som skötte markerna och djuren på ett bra sätt. Något vi försöker efterleva och det är roligt när det lönar sig!

Djurhållning hos Kråkarp

Småskaligt blir unikt

På gården jobbar utöver Daniel och Ellinor drängen Emil. Att driva lantbruk så nära storstaden skapar goda kontakter med kunder och lokala återförsäljare. Idén bakom Kråkarps mejeri är att skapa en helhet som ger en god slutprodukt utan att behöva kompromissa med kvalitét.

– Många tycker att det är viktigt med en relation till maten idag, det kan jag förstå, säger Ellinor. Förr hade vi ett 50-tal mindre mejerier bara här i Borgstena, då handlade man av uppskattade bönder som skötte markerna och djuren på ett bra sätt. Något vi försöker efterleva och det är roligt när det lönar sig!

Djurhållning hos Kråkarp

Varje bonde har sin egen stil och hos Kråkarp är det uppbundet som gäller. Tillgången till utevistelse är viktig hos Kråkarp. Ungdjuren går ute mest hela tiden. Mjölkkorna större delen av sommaren och flera gånger i veckan även på vintern. Ellinor och Daniel pratar gärna om djurhållningen på sin gård. Här finns en öppenhet och stolthet kring arbetet.

– Korna är i grunden inte så olika oss. Varje individ är unik och har sina egna behov. 

Fördelen med mindre gårdar är att utevistelse blir mer tillgängligt. Större gårdar kräver väldigt stora marker för att ha djuren på bete. I många fall kan det krävas för mycket, då blir det istället mer tid inomhus.

Wishlist 0
Continue Shopping