fbpx

Köttbullar med potatismos - Klassiskern!

Tillagningstid 45 min

Fyra personer

1 st Gul lök
2 msk Mat & Bak Smör
1 dl Ströbröd
1.5 dl Mjölk
1 st Ägg
2 msk Kalvfond Buljong
1 tsk Senap Dijon
500 g Köttfärs - Bland
0.5 tsk Salt Fint
2 krm Svartpeppar Malen
2 krm Kryddpeppar Malen
1 msk Olivolja
1 msk Mat & Bak Smör
800 g Potatis Mjölig
0.5 tsk Salt Fint
2 dl Mjölk
50 g Mat & Bak Smör
1 krm Salt Fint
1 krm Svartpeppar Malen
0.5 st Gurka
1.5 dl Vatten
0.5 dl Ättiksprit
0.5 dl Strösocker
200 g Rårörda Lingon

  1. Inlagd gurka: Tunnskiva gurka och lägg i en skål. Koka upp vatten, ättika och socker i en kastrull. Låt sedan svalna och slå över lagen på gurkan. Låt dra i ca 1 tim
  2. Potatismos: Koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  3. Köttbullar: Skala och finhacka lök och stek den mjuk i smör i en panna.
  4. Rör ihop mjölk, ströbröd, ägg, senap och kalvfond i en skål och låt svälla i cirka 5 min.
  5. Tillsätt färs, stekt lök, salt, peppar och kryddpeppar i skålen och blanda om till en jämn smet.
  6. Rulla medelstora köttbullar och lägg dem på en ren skärbräda. Stek köttbullarna runt om i olja och smör i ca 6-7 min.
  7. Potatismos: Sila av potatisvattnet och tillsätt mjölk och smör till den kokta potatisen. Vispa ihop till ett mos och smaka av med salt och peppar.
  8. Servera med fördel med rårörda lingon.

Köttebullar med potatismos är en Svensk husmansklassiker som sällan går fel. För den som tycker om den klassiskt svenska mattraditionen är det roligt att förstå hur denna måltid enkelt kan tillagas på endast råvaror från Sverige. Lingon som tillbehör kan under stora delar av året plockas i naturen nära hem. Potatis har sedan länge varit en stapelvara som går utmärkt att förvara över säsonger och både mejeri och fläskproduktion sker lokalt runt om både Göteborg och Borås. Smaklig måltid!

Köttbullar med potatismos - Klassiskern!

Tillagningstid 45 min

Fyra personer

1 st Gul lök
2 msk Mat & Bak Smör
1 dl Ströbröd
1.5 dl Mjölk
1 st Ägg
2 msk Kalvfond Buljong
1 tsk Senap Dijon
500 g Köttfärs - Bland
0.5 tsk Salt Fint
2 krm Svartpeppar Malen
2 krm Kryddpeppar Malen
1 msk Olivolja
1 msk Mat & Bak Smör
800 g Potatis Mjölig
0.5 tsk Salt Fint
2 dl Mjölk
50 g Mat & Bak Smör
1 krm Salt Fint
1 krm Svartpeppar Malen
0.5 st Gurka
1.5 dl Vatten
0.5 dl Ättiksprit
0.5 dl Strösocker
200 g Rårörda Lingon

  1. Inlagd gurka: Tunnskiva gurka och lägg i en skål. Koka upp vatten, ättika och socker i en kastrull. Låt sedan svalna och slå över lagen på gurkan. Låt dra i ca 1 tim
  2. Potatismos: Koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  3. Köttbullar: Skala och finhacka lök och stek den mjuk i smör i en panna.
  4. Rör ihop mjölk, ströbröd, ägg, senap och kalvfond i en skål och låt svälla i cirka 5 min.
  5. Tillsätt färs, stekt lök, salt, peppar och kryddpeppar i skålen och blanda om till en jämn smet.
  6. Rulla medelstora köttbullar och lägg dem på en ren skärbräda. Stek köttbullarna runt om i olja och smör i ca 6-7 min.
  7. Potatismos: Sila av potatisvattnet och tillsätt mjölk och smör till den kokta potatisen. Vispa ihop till ett mos och smaka av med salt och peppar.
  8. Servera med fördel med rårörda lingon.

Köttebullar med potatismos är en Svensk husmansklassiker som sällan går fel. För den som tycker om den klassiskt svenska mattraditionen är det roligt att förstå hur denna måltid enkelt kan tillagas på endast råvaror från Sverige. Lingon som tillbehör kan under stora delar av året plockas i naturen nära hem. Potatis har sedan länge varit en stapelvara som går utmärkt att förvara över säsonger och både mejeri och fläskproduktion sker lokalt runt om både Göteborg och Borås. Smaklig måltid!

Leave a comment

Wishlist 0
Continue Shopping