fbpx

I Bredared 15 minuter från centrala Borås ligger Holmryds småskaliga och moderna mejeri. Gården är släktdriven av Larssons. Niklas och Bengt har huvudansvaret för verksamheten. Även Bengts döttrar Lisa och Joanna som tagit över mer av driften är på plats när vi besöker mejeriet en tidig septembermorgon. Utöver att få se en fantastisk soluppgång med hoppande glada kor träffas vi för att prata om gården, djurhållningen och livet på landsbygden nära staden.

En liten men modern gård

Niklas som ansvarar för den huvudsakliga driften av gården idag berättar att detta är en gammal gård, men att ladugården där kossorna bor idag är byggd 2014. Då valde Holmryds att övergå till lösdrift, vilket betyder att alla kor rör sig fritt inne i ladugården, eller utomhus bäst de vill, så länge gräset växer. 

Inne i ladugården finns två automatiska mjölkmaskiner. Här kan varje ko välja när de vill bli mjölkade själva, och matas även med en dos kraftfoder under tiden. I början hade de en mjölkningsmaskin. Då kunde de bli köbildning och vara lite otåligt i ladan. Nu när de har två maskiner märks skillnad i flocken och stämningen blir lite lugnare när alla får god tid till sin tur att mjölkas. Varje ko behöver mjölkas 2-4 gånger per dag. Vissa tycker om det bättre och går lite mer än andra. Runt halsen bär varje individ ett halsband som fungerar som ett ID-kort. Genom det registrerar mjölkningsmaskinen så att alla får chansen att mjölkas under dagen och utför olika mätningar för att säkerställa kvalitét. Att alla är friska mäts också under mjölkning. Genom att mäta cellantalet i mjölken säkerställs en bra produkt och god djurhälsa.

– Om man ser till att använda bra foder är mycket vunnet, berättar Niklas. Då får vi glada friska kor som ger mycket mjölk med hög kvalitét. Glada kor är snälla och lätta att arbeta med och när djuren mår bra så mår vi bra! Allt går ihop. 

Trots att ladugården är modern i sin drift krävs mycket jobb för att hålla ordning. Ungefär 6 timmar om dagen spenderas inne i ladugården för att allt ska vara rent och under kontroll. Om någon individ verkar må dåligt ses de över, foder och mjölkning sköts så att allt rullar på som det ska. Här finns det alltid att göra och många rutiner att följa. Niklas berättar att det märks redan på en dag att antalet liter som produceras går ner om något inte stämmer i ladugården.

Respekten för maten

Hos Holmryds lever man med respekt för maten. Något Niklas ibland kan uppleva saknas idag. Han ser tillbaka på landsbygden historiskt. 

– Förr såg man svensk matproduktion som något fint och nödvändigt. Man värdesatte verkligen en landsbygd som mådde bra och tog det inte lika mycket för givet. Inte för att man gör det idag heller, men vår självförsörjningsgrad har blivit mycket lägre. Vi är väldigt förskonade från kriser i Sverige, jag tror att det kan spela in. I Finland till exempel är man nästan helt självförsörjande och vet hur viktigt det är att kunna se om sig själv om krisen skulle vara framme. Corona öppnade ögonen hos många när hyllorna började gapa tomma där ett tag. Många kanske tycker att lokalproducerat är dyrt, men det man betalar för är inte enbart den faktiska varan utan hela processen fram till en färdig produkt. För oss är respekten i hela kedjan nummer ett, att våra kor är nöjda och mår bra – bra mat måste ha ett rättvist värde

Hantverk som kvalitétsstämpel

Holmryds mjölk är inte homogeniserad och har en klassisk smakkaratär. Mjölk som köps i mataffären är oftast homogeniserad. De betyder att fettmolekylerna genom en process bryts ned från sitt ursprungliga tillstånd för att bli mindre, det är därför vi inte märker av fettet på samma sätt i den vanligaste mjölken. Här på Holmryds väljer man istället att låta mjölken vara så nära sin ursprungliga form som möjligt. Utöver pastörisering som görs för att få bort skadliga bakterier. På så sätt får man mjölk som är mer lik den vi drack förr, och förpackningen skakas innan servering. 

– För mig handlar det mycket om smaken och att processa maten så lite som möjligt, berättar Lisa. Kroppen får jobba med att bryta ner och sortera fettet. Vissa säger att detta är nyttigare än processad mjölk där fettet lättare tar sig ut i kroppen. Men här finns det ingen säker forskning, så vi håller oss borta från den typen av stämplar. Vi har valt att köra ej-homogeniserad mjölk hos oss för att vara så nära råvaran vi kan, och för att vi själva tycker att det blir godare helt enkelt!

Mjölk är inte så bara

Det är är lätt att bli inspirerade av ett besök hos Holmryds. De vill att folk med egna ögon ska uppleva gården och förstå vart maten kommer ifrån, för här finns inget att dölja. Att förädla så stor del av den egna mjölken som möjligt tycker Holmryds är det roligaste. Då kan de arbeta med sina egna produkter, möta kundernas önskemål och utveckla sina egna ideér. En variation och unik kreativitet som blomstrar när mindre gårdar får ta plats på landsbygden. Vi tackar för besöket, sätter oss i bilen och en kvart senare rullar vi genom centrala Borås. 

Produkter från

Holmryds Mejeri
Wishlist 0
Continue Shopping