fbpx

Furulunds Gård

Rullande hönshus är ovanligt i Sverige. Men mer populärt utomlands, bland annat i Tyskland där det är stort. När vi besöker Furulunds Gård är det enkelt att förstå varför detta är en populär metod. Klockan 10 varje morgon öppnas här dörrarna för hela flocken och därefter springer de ut och in i huset bäst de vill under dagen. Om Anders av någon anledning är sen en morgon är det ett jäkla kackel. De vill ut och röra på sig!

Samtidigt är det lika viktigt att inomhusmiljön är så god som den utomhus. Hönshuset är modernt konstruerat och genomtänkt för att underlätta både för ägare och djur. Om man så vill sköts det mesta automatiskt. Foder och vatten förses automatiskt. Temperaturen regleras automatiskt och ljusnivån ställs in på förhand för att skapa en naturlig cykel som gynnar återhämtning och värpning.

Anders överser driften och ser till att skydda sin höns från rovdjur. I och med huset moderna funktioner kan mer tid läggas på djurskötsel. 

– Man kan höra när det är dags att flytta  till ny mark, berättar Anders. Det blir en förändring i ljuden hos flocken. Då packar vi ihop och flyttar till nytt grönt så blir alla glada! 

Om temperaturen inomhus skulle öka för mycket skickas ett meddelande till Anders mobiltelefon med krav på kvittering. Skulle han missa att svara på detta inom en viss tid ringer det upp istället för att meddela ökningen i temperatur. Att ständigt kunna hålla hönsen under så god uppsikt gör att ingen behöver komma till skada.

– Vid ett tillfälle upptäckte vi att de började dricka mindre än tidigare och undrade vad sjutton det kunde bero på. Direkt när vi kikade runt såg vi hur de stod och drack från stuprännorna istället för sina vanliga vattenhål eftersom det regnade friskt ute – var och en gör som de vill! Skrattar Anders. 

Och det egna valet är ett genomgående tänk här på Furulunds Gård. Gå in och ut som du vill. Häng vart du vill på området. Några få väljer till och med att sova ute ibland. Sandbad när du vill, ät och värp när det passar.

– Här får de leva ut sina naturliga behov så mycket de bara kan. Vi ser bara till att de har goda förutsättningar,  som tack för hjälpen får vi ägg av högsta kvalitét tillbaka. 

Vi tackar Anders för ett trevligt besök!

Produkter från

Furulunds Gård
Wishlist 0
Continue Shopping