fbpx

Alzoubi Farm

Lokalodlade grönsaker från Olofstorp

Bara 20 minuter med bil från centrala Göteborg sker något fascinerande med landskapet. Det dyker upp ladugårdar, tuffar förbi traktorer och stora åkermarker breder ut sig. Känslan är att tempot vrids ner en aning och möjligheterna till odling är goda. Här i Gunnilse driver familjen Alzoubi sedan fyra år tillbaka sin farm med prunkande odlingar i alla färger och former. En ekologisk odling som på alla sätt visar styrkan i närproduktion. Vi bestämde träff med familjens mellersta son Yousef för att lära oss mer om odlingarna, hur det är att arbeta så nära sin familj och få höra hans perspektiv på jordbruk i Sverige.

Familjen Alzoubi kom till Sverige 2014 och tog med sig en lång odlingstradition från hemlandet Syrien. 2017 ansökte de om att få en odlingsyta på fastighetskontorets testbädd för odling i Angered/Gunnilse. Sagt och gjort drog odlingarna igång och sedan 2018 arrenderar och odlar de på en betydligt större yta i Olofstorp. När vi träffar Yousef är det augusti och odlingarna är i full gång. 

– Det har gått bra i år, men de stora skillnaderna i väder har varit tuffa mot växterna, förklarar Yousef. 

Han guidar oss genom växthusen och fälten, då och då stannar upp för att studera plantorna och visa hur de mår. Ofta gnuggar han bladen mellan tumme och pekfinger. Det är uppenbart att han trivs bland sina växter. 

 – I början av säsongen var det väldigt kallt, sen blev det jättevarmt, och nu har det regnat mycket. För att det ska växa som bäst behöver de stabilt väder så att de kan anpassa sig och bli starka. Men det har gått bra ändå, säger han med ett leende.

De största utmaningarna med Sverige är vädret och ogräset. Eftersom Alzoubi Farm odlar helt ekologiskt används inga skadliga bekämpningsmedel. Istället finns det andra typer av bekämpningsmedel som är snällare mot jorden och växterna. De är inte lika effektiva men det är ändå värt det tycker familjen som valt att köra helt ekologiskt. 

Odlingarna är varierande med grönsaker, bär, majs, lökar, blommor och mycket annat. Blommorna är Yousefs favorit. 

– Jag och mamma tycker bäst om blommorna, det är så vackra att titta på! 

Att jobba tillsammans med sin familj är speciellt och passar inte alla. Yousefs äldre bror gör sin egen grej i stan medan lillebror följer med oss på rundvandringen och drömmer själv om att bli bonde när han blir äldre. Deras mamma kommer ut och bjuder på en fantastisk hemmagjord jordgubbsmarmelad som hon gjort för att ta tillvara på de bär som drabbats av regnet. 

– Här har vi chefen! Säger Yousef och skrattar. Hon har lärt mig allt jag kan och ser till att företaget går runt som det ska. Jag älskar att arbeta tillsammans med min familj och att vi gör detta tillsammans.

Familjen har precis köpt ett hus i anslutning till odlingarna. Att leva och bo så nära sin mat är speciellt och gör att Alzoubi Farm förkroppsligar det vi jobbar för på FarmWay. Ofta dras växterna upp ur jorden samma dag som de levereras hem till kund och med goda relationer och närheten till oss finns det alltid rum för snabba leveranser och improvisation. Här är det mycket som känns självklart.

Just nu växer allt på som de ska. Tomaterna sprängs ut från grenarna, kålen sträcker sig mot ljuset och självplocket för jordgubbar börjar avslutas för säsongen. 

Vi tackar Yousef för rundturen och för att han tog av sin tid. Vi får med oss nya produkter att fotografera och lägga upp på hemsidan och vinkar av familjen. Innan vi lämnar får vi med oss en bifftomat som fyller hela handen. 

– Den här väger 400 gram. Vi hade en förra veckan som vägde 800 men den här får duga, blink-blink! 

20 minuter senare är vi tillbaka på kontoret och börjar jobba på att få upp de senaste produkterna på hemsidan. Här nedanför kan du se och beställa alla Alzoubis produkter.

Produkter från

Alzoubi Farm
Wishlist 0
Continue Shopping