fbpx

Viltgryta med höstkänsla

Tillagningstid 2 tim

Fyra personer

Ingredienser:

800 g grytbitar av viltkött
2 gula lökar, i större bitar
1 stjälk stjälkselleri, i bitar
4 morötter, i centimetertjocka slantar
1 msk tomatpuré
2 klyftor vitlök
2 dl säsongens svamp
5 dl rött vin
1 lagerblad
5 enbär
5 dl vatten
salt
svartpeppar, nymalen
rapsolja

  1. Bryn köttet i omgångar med olja och hög värme i en gryta tills det får en lagom stekyta. Tillsätt selleri, lök och hälften av morötterna. Stek tills löken fått färg.
  2. I med tomatpurén, hela vitlöksklyftor och hälften svamp. Stek i någon minut. Tillsätt vin, enbär och lagerblad. Låt sjuda i ca 15 minuter. Häll i vattnet och låt sjuda under lock i ungefär 1 timme, känn efter att köttet är klart.
  3. Ta ur köttet från grytan och sila av såsen. Pressa ut alla safter ur grönsakerna genom silen. Reducera såsen till önskad konsistens.
  4. Servera grytan med valfri potatis eller ris – Voila!

En härligt mustig gryta med säsongsvaror från mörkare årstider. Tillagningen är enkel men den tar sin tid, vilket märks i smakerna. Typiskt ett bra recept att bjuda på om det blir många middagsgäster. Samtidigt som de flesta råvaror går att få tag på lokalt och i säsong gör sig det grönlistade köttet bra för den som tänker lite extra på att äta hållbart. Smaklig måltid!

Viltgryta med höstkänsla

Tillagningstid 2 tim

Fyra personer

Ingredienser:

800 g grytbitar av viltkött
2 gula lökar, i större bitar
1 stjälk stjälkselleri, i bitar
4 morötter, i centimetertjocka slantar
1 msk tomatpuré
2 klyftor vitlök
2 dl säsongens svamp
5 dl rött vin
1 lagerblad
5 enbär
5 dl vatten
salt
svartpeppar, nymalen
rapsolja

  1. Bryn köttet i omgångar med olja och hög värme i en gryta tills det får en lagom stekyta. Tillsätt selleri, lök och hälften av morötterna. Stek tills löken fått färg.
  2. I med tomatpurén, hela vitlöksklyftor och hälften svamp. Stek i någon minut. Tillsätt vin, enbär och lagerblad. Låt sjuda i ca 15 minuter. Häll i vattnet och låt sjuda under lock i ungefär 1 timme, känn efter att köttet är klart.
  3. Ta ur köttet från grytan och sila av såsen. Pressa ut alla safter ur grönsakerna genom silen. Reducera såsen till önskad konsistens.
  4. Servera grytan med valfri potatis eller ris – Voila!

En härligt mustig gryta med säsongsvaror från mörkare årstider. Tillagningen är enkel men den tar sin tid, vilket märks i smakerna. Typiskt ett bra recept att bjuda på om det blir många middagsgäster. Samtidigt som de flesta råvaror går att få tag på lokalt och i säsong gör sig det grönlistade köttet bra för den som tänker lite extra på att äta hållbart. Smaklig måltid!

Leave a comment

Wishlist 0
Continue Shopping