Viltgryta med höstkänsla
Tillagningstid 2 tim
Fyra personer
Ingredienser:
800 g grytbitar av viltkött
2 gula lökar, i större bitar
1 stjälk stjälkselleri, i bitar
4 morötter, i centimetertjocka slantar
1 msk tomatpuré
2 klyftor vitlök
2 dl säsongens svamp
5 dl rött vin
1 lagerblad
5 enbär
5 dl vatten
salt
svartpeppar, nymalen
rapsolja

- Bryn köttet i omgångar med olja och hög värme i en gryta tills det får en lagom stekyta. Tillsätt selleri, lök och hälften av morötterna. Stek tills löken fått färg.
- I med tomatpurén, hela vitlöksklyftor och hälften svamp. Stek i någon minut. Tillsätt vin, enbär och lagerblad. Låt sjuda i ca 15 minuter. Häll i vattnet och låt sjuda under lock i ungefär 1 timme, känn efter att köttet är klart.
- Ta ur köttet från grytan och sila av såsen. Pressa ut alla safter ur grönsakerna genom silen. Reducera såsen till önskad konsistens.
- Servera grytan med valfri potatis eller ris – Voila!
En härligt mustig gryta med säsongsvaror från mörkare årstider. Tillagningen är enkel men den tar sin tid, vilket märks i smakerna. Typiskt ett bra recept att bjuda på om det blir många middagsgäster. Samtidigt som de flesta råvaror går att få tag på lokalt och i säsong gör sig det grönlistade köttet bra för den som tänker lite extra på att äta hållbart. Smaklig måltid!

Viltgryta med höstkänsla
Tillagningstid 2 tim
Fyra personer
Ingredienser:
800 g grytbitar av viltkött
2 gula lökar, i större bitar
1 stjälk stjälkselleri, i bitar
4 morötter, i centimetertjocka slantar
1 msk tomatpuré
2 klyftor vitlök
2 dl säsongens svamp
5 dl rött vin
1 lagerblad
5 enbär
5 dl vatten
salt
svartpeppar, nymalen
rapsolja
- Bryn köttet i omgångar med olja och hög värme i en gryta tills det får en lagom stekyta. Tillsätt selleri, lök och hälften av morötterna. Stek tills löken fått färg.
- I med tomatpurén, hela vitlöksklyftor och hälften svamp. Stek i någon minut. Tillsätt vin, enbär och lagerblad. Låt sjuda i ca 15 minuter. Häll i vattnet och låt sjuda under lock i ungefär 1 timme, känn efter att köttet är klart.
- Ta ur köttet från grytan och sila av såsen. Pressa ut alla safter ur grönsakerna genom silen. Reducera såsen till önskad konsistens.
- Servera grytan med valfri potatis eller ris – Voila!
En härligt mustig gryta med säsongsvaror från mörkare årstider. Tillagningen är enkel men den tar sin tid, vilket märks i smakerna. Typiskt ett bra recept att bjuda på om det blir många middagsgäster. Samtidigt som de flesta råvaror går att få tag på lokalt och i säsong gör sig det grönlistade köttet bra för den som tänker lite extra på att äta hållbart. Smaklig måltid!